2.12.10

WikiLeaks. Αποκαλύψεις που αφορούν την Ελλάδα!..

Συνολικά 250.000 απόρρητα έγγραφα Αμερικανών διπλωματών από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο δίνει στη δημοσιότητα το WikiLeaks. Τα έγγραφα, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στα τελευταία 3 χρόνια, δημοσιεύονται από 5 μεγάλα διεθνή έντυπα, τα El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times. Το ίδιο το site του Wikileaks δεν έχει ακόμη αναρτήσει τα έγγραφα.
Στα πρώτα έγγραφα που έχουν επεξεργαστεί και δίνουν στη δημοσιότητα τα 5 διεθνή έντυπα, δεν περιέχονται τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Τη Παρασκεύη οι αμερικανικές αρχές ειδοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση για την διαρροή εγγράφων και από τη πρεσβεία στην Αθήνα. Οι αναφορές στην Ελλάδα που δημοσιεύουμε παρακάτω, προκύπτουν εμμέσως από έγγραφα αμερικανών διπλωματών σε γειτονικές, κυρίως, χώρες.
Ορισμένα από τα έγγραφα που έχουν ήδη δημοσιευθεί ισοδυναμούν με ωρολογιακές βόμβες, όπως η παρακολούθηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. αλλά και αμερικανούς διπλωμάτες!!
Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν
Από το 2002, όταν και ανέλαβε την εξουσία και ορκίστηκε ως πρωθυπουργός της Τουρκίας το 2003, την παραμονή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολουθούν εξονυχιστικά τις κινήσεις του. Φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο ότι ο ηγέτης είναι ένας ισλαμιστής μεταρρυθμιστής, αλλά υπολογίζουν ότι το ρίσκο εφαρμογής του νόμου της σαρία( ισλαμικός νόμος) στην Τουρκία είναι ισχνό. Οι Αμερικανοί παρατηρητές χειρίζονται επίσης στοιχεία για πληροφορίες διαφθοράς στην οικογένεια Ερντογάν. Από τα έγγραφα που διέρρευσαν προκύπτει ότι οι διπλωμάτες είναι σκεπτικοί για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου. Η ηγεσία της Άγκυρας χαρακτηρίζεται ως διαιρεμένη και πως έχουν εισχωρήσει σε αυτήν ισλαμιστές.
Ανησυχία για Νταβούτογλου.
Τα έγγραφα κάνουν λόγο για ισλαμιστικές τάσεις στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Ενας σύμβουλος και ο υπουργός Εξωτερικών του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου περιγράφονται ως πρόσωπα που κατανοούν ελάχιστα την εκτός Άγκυρας πολιτική.
Οι Αμερικανοί ανησυχούν επίσης για το φερόμενο νεο-οθωμανικό δόγμα του Νταβούτογλου. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός σύμβουλος προειδοποίησε σε συζητήσεις ότι ο Νταβούτογλου θα χρησιμοποιήσει τις ισλαμιστικές επιρροές του στον Ερντογάν, περιγράφοντάς τον ως «ιδιαιτέρως επικίνδυνο». Σύμφωνα με το αμερικανικό έγγραφο, άλλος ένας σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος, σημείωσε, πιθανότατα ειρωνικά, πως η Τουρκία ήθελε να πάρει πίσω την Ανδαλουσία και να εκδικηθεί για την ήττα κατά την πολιορκία της Βιέννης το 1683.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες γράφουν ότι πολλές ηγετικές φυσιογνωμίες του κυβερνώντος κόμματος (AKP) ήταν μέλη μιας μουσουλμανικής αδελφότητας και πως ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει ισλαμιστές τραπεζίτες σε καίριες θέσεις. Λαμβάνει την πληροφόρησή του αποκλειστικά από εφημερίδες με στενές σχέσεις με τους ισλαμιστές. Ο πρωθυπουργός έχει περικυκλωθεί από ένα «σιδερένιο δαχτυλίδι συκοφαντικών, αλλά καταφρονητικών συμβούλων.
Κατασκόπευσαν τον Μπαν Κι Μουν
Σύμφωνα με τα έγγραφα, Αμερικανοί διπλωμάτες κατασκόπευσαν τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι διπλωμάτες είχαν κληθεί να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον Μπαν Κι Μουν, ενώ μυστικοί πράκτορες είχαν αποσταλεί σε περισσότερες από 30 αμερικανικές πρεσβείες για τον ίδιο σκοπό. Στις πληροφορίες που καλούνταν να συλλέξουν περιλαμβάνονταν στοιχεία DNA, κωδικοί για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σύνδεσμοι με τρομοκρατικές ομάδες.
Γκουαντάναμο για λίγο ...Ομπάμα
Όταν Αμερικανοί διπλωμάτες πίεζαν τις άλλες χώρες να δεχτούν κρατούμενους του Γκουατάναμο αλλά χωρίς αποτέλεσμα, έκαναν μια πρόταση. Είπαν στη Σλοβενία να πάρει έναν κρατούμενο, αν οι ηγέτες της ήθελαν να συναντηθούν με τον Ομπάμα, ενώ στο νησί Κιριμπάτι προσφέρθηκαν κίνητρα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για να δεχτεί μια ομάδα κρατούμενων, αναφέρουν τα έγγραφα των διπλωματών.
Πακιστάν
Από το 2007, οι ΗΠΑ έχουν καταβάλλει μια μεγάλη μυστική προσπάθεια, μέχρι στιγμής ανεπιτυχή, να αφαιρέσουν από έναν πακιστανικό ερευνητικό αντιδραστήρα εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι θα χρησιμοποιηθεί ως παράνομη πυρηνική συσκευή.
Παγκόσμιο χάκινγκ από τη Κίνα
Το πολιτικό γραφείο του κινεζικού ΚΚ Κ καθοδήγησε την εισβολή στα ηλεκτρονικά συστήματα της Google στη Κίνα, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε κινέζική επαφή στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο. H Google αποτέλεσε στόχο μιας συντονισμένης εκστρατείας για σαμποτάζ σε κομπιούτερ, ειδικούς ιδιωτικής ασφάλειας και παράνομους του ίντερνετ, που στρατολογήθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση. Κατάφεραν να εισχωρήσουν στους υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων δυτικών συμμάχων, του Δαλάι Λάμα και Αμερικανών επιχειρηματιών από το 2002.
Μακεδονικό
Όπως αποκαλύπτεται από τα απόρρητα έγγραφα, Γάλλος διπλωμάτης εκτιμούσε πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι πιο ευέλικτη για το μακεδονικό. «O Levitte εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την πρόοδο στην διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης Γκόρντον συμφώνησε πως είτε μια περισσότερο συμπαγής συντηρητική κυβέρνηση είτε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ισχυρότερη, περισσότερο ευέλικτος συνεργάτης στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα αλλαγής διαβατηρίων, τότε θα γινόταν πρόοδος», αναφέρει το σχετικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009.
Κυπριακό
Παράλληλα, η Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό. Η ίδια εμφανίζεται, επίσης, ικανοποιημένη από την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Sinirlioglu είπε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρεμποδίζεται από τις αντιρρήσεις που κρύβουν πολιτικά κίνητρα αρκετών κρατών-μελών, κυρίως τη Γαλλία, την Αυστρία και την Κύπρο. Ασκησε δριμεία κριτική στον Νικολά Σαρκοζί. Κατηγόρησε τη Γαλλία για αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και καταδίκασε τη γαλλική διαφωνία στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, η οποία «μεγαλώνει το πολιτιστικό χάσμα» μεταξύ Χριστιανών της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου: «Ένα ευρύτερο κοινό το παρακολουθεί αυτό».
Εξέφρασε τη λύπη του για τον παρατηρούμενο εφησυχασμό των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τις συνομιλίες για ένωση του νησιού: «η συμμετοχή στην ΕΕ τους καθιστά ευάλωτους». Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θέλει ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Υποκρίνονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των 2 κοινοτήτων του νησιού αποτελούν εσωτερική υπόθεση. Η πρόταση του Ταλάτ θα έπρεπε να αποτελέσει μια καινοτομία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι απέτυχαν να ανταποκριθούν.
Ο Ντάουνερ είναι εκνευρισμένος, το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Η τπυρκική κοινότητα θα καταγράψει αυτή της τη δυσαρέσκεια μη επανεκλέγοντας τον Ταλάτως πρόεδρο τον Απρίλιο, υποστήριξε. Παράλληλα, επανέλαβε την τουρκική έκκληση γαι μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.
Ο Sinirlioglu καλωσόρισε την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην επιτολή Ερντογάν της 30ης Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσε μια ειλικρινή συζήτηση για τις μακροχρόνιες διαμάχες των 2 γειτόνων. Κατανόησε την καθυστέρηση Παπανδρέου, λόγω των ασχολιών του με την ελληνική οικονομική κρίση. Βασισμένος στην απάντηση του Παπανδρέου, είπε πως η Τουρκία αναμένει νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.
Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν το 1980, μετά τη λήψη ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Η διπλωματία της Ουάσιγκτον θα πρέπει να βασίζεται, να τηρεί τους κανόνες σχετικά με τις επαφές και τις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω των πρεσβειών της γύρω περιοχής. Ένα δίκτυο « Ιρανών παρατηρητών», αρμόδιο για να επιβλέπει τα γεγονότα στο Ιράν, αποκαλύπτεται από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν κατέχει προηγμένους πυραύλους, βασισμένους σε ρωσικό σχέδιο, που είναι πολύ περισσότερο ισχυροί από οτιδήποτε άλλο η Ουάσινγκτον έχει παραδεχτεί δημοσίως. Το Ιράν πήρε τους 19 πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τηλεγράφημα της 24ης Φεβρουαρίου 2010.
Σαουδική Αραβία κατά Ιράν
Η Σαουδική Αραβία προτρέπει τις ΗΠΑ να επιτεθούν κατά του Ιράν για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Τα έγγραφα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα δείχνουν ότι οι Άραβες σύμμαχοι επιθυμούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Μάλιστα, το Ισραήλ προετοιμαζόταν να επιτεθεί από μόνο του γαι να αποφύγει μια ενδεχόμενη δική του 09/11. Αξιωματούχοι σε Ιορδανία και Μπαχρέιν ζήτησαν ανοιχτά τη διακοπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με κάθε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα.
Ηγέτες σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα και Αίγυπτο αναφέρονται στο Ιράν ως «το κακό», «υπαρκτή απειλή» και ως «μια δύναμη που θα μας οδηγήσει στον πόλεμο».
Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προειδοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι αν οι οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν, «ρισκάρουμε μια πυρηνική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή».
Ο στρατηγός Amos Yadlin, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, προειδοποίησε πέρυσι: Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να υποτιμήσει το Ιράν και να ξαφνιαστεί όπως οι ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου».
Παγκόσμια τρομοκρατία

Σχεδόν μία 10ετία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η σκιά της τρομοκρατίας επιμένει να κυριαρχεί στις ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα έγγραφα αποτυπώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να διαχωρίσει τους Πακιστανούς που είναι έμπιστοι συνεργάτες απέναντι στην Αλ Κάιντα, προσθέτοντας στην τρομοκρατική λίστα Αυστραλούς που είχαν εξαφανιστεί στη Μέση Ανατολή.
Κορέα

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι συζητούσαν το ενδεχόμενο μιας ενωμένης Κορέας, εφόσον τα οικονομικά προβλήματα της Νότιας και η πολιτική μετάβαση το επιτρέψουν. Οι Νοτιοκορεάτες, μάλιστα, μελετούσαν και το ενδεχόμενο εμπορικές παραχωρήσεις προς την Κίνα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Σεούλ.
Αφγανιστάν: Υπόνοιες διαφθοράς στην αφγανική κυβέρνηση
Όταν ο Αφγανός αντιπρόεδρος επισκέφτηκε πέρυσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν ότι κουβαλούσε πάνω του 52 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Παράλληλα, ο αδερφός του Hamid Karzai, Ahmed Wali Karzai γράφεται: «Σημείωμα: έχει διαπιστωθεί ότι είναι διεφθαρμένος και διακινεί ναρκωτικά» ( Ο Καρζάι έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές). Στο σημείωμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Καρζάι ότι οι Αμερικανοί, ενημερωμένοι από σταθερούς πράκτορες, πιστεύουν ότι είναι λανθασμένες.
Κατάρ
Σαουδάραβες δωρητές παραμένουν οι κύριοι χρηματοδότες σουννιτικών στρατιωτικών ομάδων, όπως η αλ Κάιντα. Το Κατάρ, γενναιόδωρος οικοδεσπότης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων επί σειρά ετών, ήταν ο χειρότερος στην περιοχή σε ζητήματα αντιτρομοκρατικών προσπαθειών, σύμφωνα με έγγραφο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ρωσία-Ιταλία: συμμαχία
Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρώμη ανέφεραν το 2008, αυτό που οι ιταλικές επαφές τους περιέγραφαν ως μια εξαιρετικά στενή σχέση μεταξύ του Β. Πούτιν και του σ. Μπερλουσκόνι, η οποία περιλάμβανε πλούσια δώρα και επικερδείς ενεργειακές συμφωνίες.
Εξοπλισμός της Χεζμπολάχ
Η αποτυχημένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποτρέψει τη Συρία από το να προμηθεύει όπλα στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αποτελεί το αντικείμενο ενός άλλου εγγράφου. Μία εβδομάδα μετά την υπόσχεση του προέδρου Bashar al-Assad προς έναν ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ ντιπάρτμεντ ότι δεν θα έστελνε νέα όπλα στη Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ παραπονέθηκαν ότι είχε πληροφορίες πως η Συρία προμήθευε εξαιρετικά εξεζητημένα όπλα στην ομάδα.
ΗΠΑ και Ευρώπη συγκρούονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τη Γερμανία το 2007 να μην επιβάλλει εντάλματα σύλληψης για στελέχη της CIA, που εμπλέχτηκαν σε μια επιχείρηση, στην οποία ένας αθώος Γερμανός πολίτης που είχε το ίδιο όνομα με ύποπτο ένοπλο, απήχθη κατά λάθος και κρατήθηκε επί μήνες στο Αφγανιστάν. Ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης είπε σε Γερμανό αξιωματούχο πως «οι προθέσεις μας δεν ήταν να απειλήσουμε τη Γερμανία, αλλά να προειδοποιήσουν τη γερμανική κυβέρνηση ότι πρέπει να ζυγίσουν προσεκτικά σε κάθε βήμα τους τις επιπλοκές σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ εξήγησε σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ρωτήσει την Αίγυπτο και τη Φατάχ, πριν από την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το Δεκέμβρη του 2008, εάν προτίθενται να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αφού το Ισραήλ νικούσε τη Χαμάς. Σύμφωνα με τον Μπάρακ, η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε αρνητική απάντηση και από τους δύο.
Eπίσης, μια «οδηγία εθνικής συγκέντρωσης πληροφοριών» για παλαιστινιακά ζητήματα που εστάλη από την Ουάσινγκτον προς τις πρεσβείες της Μέσης Ανατολής,
Ζητά λεπτομερείς πληροφορίες για οτυς ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς, καθώς και για τις ικανότητες απόκτησης πληροφοριών των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών.

< http://wikileaks.org/  >, < http://tvxs.gr >

Δεν υπάρχουν σχόλια: